Nasa Pareidolia
Wetenschap

De ontdekking van leven

De ontdekking van leven
en
Tussen hemel en aarde.

2 december 2010

Groot nieuws vandaag door de NASA wereldkundig gemaakt. Twee dingen; komt er één op de eerste plaats of délen deze twee nieuwtjes de eerste plaats? Wetenschappelijk bewezen allebei.

Astronomen hebben gezien dat er veel meer sterren in het universum zijn dan tot nu toe werd gedacht: ongeveer drie keer zoveel. Dat betekent dat er 300 triljard sterren in het heelal zijn en dat is een getal van 300 met 21 nullen er achter. Rond al deze nieuwe sterren cirkelen mogelijk biljoenen planeten zoals de aarde, die lang genoeg bestaan om complexe levensvormen te ontwikkelen. Die kunnen lijken op de mens, maar voor hetzelfde geld zijn ze totaal anders. Aldus het bericht van de NASA, voor RTL waarschijnlijk vertaald door Govert Schilling. Hij vertelde het ook in het nieuws van vanavond half acht.

Ik kom daar zo op terug. Eerst het andere nieuws.

Op onze aarde bestaat er ergens een gifmeer met een grote concentratie arsenicum erin. Daar is een bacterie, een microbe ontdekt, die vrolijk verder leeft, terwijl het fosfor (één van de zes bouwstenen in ons DNA) vervangen is door arsenicum. Dat leek tot nu toe onmogelijk. Tot aan deze vandaag wereldkundig gemaakte ontdekking ging men er vanuit, dat het DNA van elke vorm van leven bestaat uit de zes bouwstenen koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel.

Volgens wetenschappers maakt dat de kans dat we buitenaards leven vinden alleen maar groter, omdat men nu weet, dat er naar andere vormen van leven gezocht moet worden; daarmee is het een stuk waarschijnlijker, dat we uiteindelijk ook iets zullen tegenkomen.

Daar wil ik twee opmerkelijke dingen aan toevoegen die ik recent in de krant las. In een Nijmeegse disco kon begin oktober gedanst worden op kosmische straling. Fysicus Charles Timmermans legde daar aan een discoganger uit, dat er elke seconde een kosmisch deeltje door je hand gaat. Er gebeurt nog mee die avond in die disco en het artikel gaat uitgebreid in op de consequenties van kosmische straling en meer, zoals daar drie jaar geleden ontdekkingen over gedaan zijn. Het gaat dus niet om nep-kosmische straling.

Het andere opmerkelijke ding was een opmerking, die in een interview met een kosmoloog/ wetenschapper (Marcelo Gleiser)  door hem en passant gemaakt werd: “De wetenschap belooft je geen leven na de dood, maar het feit dat de atomen in jouw lichaam afkomstig zijn uit een andere ster, verbindt jou met de kosmos. Uiteindelijk leren we op die manier iets over de betekenis van leven in het heelal”.

Was het al bewezen dat de atomen in ons lijf van een andere ster komen? Heb ik toch een artikel daarover gemist?

Bij elkaar is dit voorlopig voer genoeg om over na te denken en om verder over te lezen.

Maar wel wil ik je vooral wijzen op het adres van een computer-diaserie over Hubble en de kosmos, dat je hieronder vindt. Ga dat kijken! En als er iets niet lukt, mail Arthur via de contact-button op onze website. Ik zag deze diaserie afgelopen zomer al, was er tijden lang erg van onder de indruk, en had er al eerder over willen schrijven. Een serie foto’s uit de kosmos, gemaakt door de Hubble-telescoop, met aansluitend een aantal afbeeldingen waarin planeten in verhouding van omvang/grootte ten opzichte van elkaar en van de aarde naast elkaar gezet zijn. Op de eerste afbeelding is de aarde het grootst. Op de 2e is de aarde vergeleken bij Jupiter al aanzienlijk kleiner. Maar ja, we wisten al veel langer, dat Jupiter de grootste planeet van ons zonnestelsel is. Laat je verder verrassen door deze afbeeldingen. En vergeet niet, dat wij op dat aardballetje, aardpuntje, aard-onzichtbaartje, leven. “Onze” zon en “onze” maan kunnen wij in de lucht zien hangen (eigenlijk is dat al vreemd), maar bedenk bij het zien van Antares op de betreffende afbeelding, dat “dat” ook gewoon zomaar ergens in het universum hangt! Het universum wás al onvoorstelbaar groot, maar met die planeet Antares ergens hangend wordt het helemaal onbegrijpelijk. En nu ook nog drie keer zoveel sterren als tot nu toe gedacht! Dat is dus niet te bevatten. Hoezo hemel? Maar ja, voor mij is “hemel” een situatie, geen oord of plek. Dat scheelt misschien uiteindelijk in ’s mensens bevattings-vermogen.

Op de prachtige foto’s van Hubble zie je sterrenstelsels/nevels, geboorten van sterren, botsingen, en afstanden tot de planeet aarde. B.v. zie je op een foto van “onze” melkweg een indicatie van waar “onze” zon staat en haar grootte in relatie tot de rest op die foto.

Tenslotte is het misschien handig dat ik je van tevoren vertel, dat:

  • de Hubble-telescoop genoemd is naar de astronoom Edwin Hubble
  • Hubble op 24 april 1990 in de ruimte is gebracht
  • hij 593 km boven de zeespiegel  beweegt
  • een omloopperiode (om de aarde) heeft van ongeveer 96 à 97 minuten
  • bij een snelheid van 28.000 km per uur

en dat de snelheid van het licht 300.000 km per seconde is, en een lichtjaar de afstand is, die het licht aflegt in een jaar. Google lichtjaar, en je vindt wel ergens antwoorden om hoeveel kilometers dat dan zou gaan.

Hier laat ik het even bij. Hoewel het niet anders kan, dan dat ik op een gegeven moment ga schrijven over spiritualiteit, mystici en wetenschap. Maar eerst moet ik nog een beetje politiek bloggen.

Engelien