Diversen

Kopvoddentax

26 juli 2010

Het woord kopvoddentax de taal uit, te beginnen in de Volkskrant!

Steeds dacht ik, dat kopvodden een grof scheldwoord voor hoofddoekjes was.  Zoals brillenjood voor iemand die een bril draagt en kankerhoer voor een vrouw waar een (jonge)man de pest aan heeft. Stoere taal, die nog altijd lachers wekt. Maar het woord tax er achter, dat begreep ik steeds niet. Tax was toch een soort belasting?  Lees ik nu net, vanmorgen, in de Volkskrant, dat Maxime zijn fractie wees op de nog steeds geldende voorwaarden aan samenwerking met de PVV: geen kopvoddentax, geen aantasting van de beginselen van de rechtsstaat. Toch nu eens goed kijken, wat eigenlijk precies bedoeld wordt met kopvoddentax. Wikipedia: hoofddoekjesbelasting. Wikipedia informeerde mij ook verder. Google liet mij verder in diverse items weten, dat mijn stijgende verbazing gedeeld werd.

(Want al eerder werd dit woord in de Volkskrant gebezigd alsof het een inmiddels normaal geaccepteerd woord uit de Nederlandse taal was. Niet altijd, maar toch) En ook lijkt het een inmiddels normaal geaccepteerd woord te zijn voor een van de items in de huidige politieke onderhandelingen.

Ja, de Volkskrant had korte tijd geleden ook wel een artikel geplaatst, waarin de auteur het woord en het gebruik ervan beschamend vond. Maar verder lijkt niemand zich er meer druk over te maken, zelfs niet degenen die ons land moeten gaan besturen, sterker: het is blijkbaar geaccepteerd als politiek item waar je wel of niet over wilt onderhandelen. 

Over de idiotie van de bedoeling ervan wil ik het even niet hebben.

Volkskrant, willen jullie alsjeblieft dit woord niet meer gebruiken, maar, als het moet, schrijven over hoofddoekjesbelasting? Ook als je iemand moet citeren. Mijn Vólkskrant gaat toch niet meedoen aan taalvervuiling?

Engelien Mensenkamp

Bleiswijk