Goedemorgen trouwe website lezers!
Met waardering voor deze trouw: er viel tot nu toe nog niet veel te lezen.  Niets dus.  In mijn e-mail die we begin vorige week aan familie en vrienden verstuurden schreven we iets over het weer, en vooral de wisselvalligheid daarvan. Dat is zo gebleven, met soms een dag en nacht hevige regen en soms een dag stralend weer en verder wat pruttig – zal ik maar zeggen. Dat levert dus niet zoveel uitbundige inspiratie op voor gezellige vakantieverhalen.

Toch was het gisteren weer zo’n stralende dag en warm, zoals kennelijk in het hele land. Regen en onweer hebben we hier gisteren niet gehad, en we hebben weer een heerlijke boottocht gemaakt via Grou richting Drachten. Maar dat hebben we uiteindelijk niet gehaald, een beetje te laat daarvoor weggegaan, en voor de zekerheid (toch vanwege de weersvoorspellingen) wilden we toch maar weer om zeven uur ’s avonds in ons haventje zijn. In Smallingerland bleek ook een leuk terrasje aan het water (daar waren we in vorige jaren nog niet eerder geweest), en daar zijn we na een drankje en een hapje, gekeerd.

We zijn een dagje naar Leeuwarden geweest, we zijn een dagje – steeds in de regen – aan het rijden geweest richting twee watertjes/kleine meertjes, om te kijken of het daar leuk was, maar we konden er amper bij komen, en we zijn een dag naar Harlingen geweest (behoorlijk goed weer maar geen vaarweer) en daar was het in de haven met van de zee terugkerend recreatieverkeer tussen twee bruggen in, én met aankomende en vertrekkende boten met passagiers voor Engeland en voor de eilanden,  erg druk, gezellig druk, en boeiend  om te zien hoe de brugwachter alles regelde.
Gisteren zijn we naar Galamadammen gereden. Ja, even a’s en lettergrepen tellen: Galamadammen. Als je het op de kaart wilt opzoeken: dat ligt in Zuidwest Friesland iets onder Koudum. De vaarroute voor de binnenvaart verbindt daar als het ware, twee meren, waaronder De Fluezen.  Daar is ook een grote camping met haventjes voor je boot. We zijn daar wezen kijken om te “ervaren”, of we daar misschien eens heen wilden met boot en fietsen. In die omgeving zijn veel fietsroutes . Als het geen vaarweer is – zoals deze vakantie toch weinig – kun je daar goed fietsen. We moeten er nog over nadenken, want we blijken toch ook wel gehecht aan de camping waar we nu al voor de vijfde keer komen.
En verder nog de gewone en ongewone boodschapjes zoals een opstapje voor de caravan en keerringen voor de waterpomp voor de boot.

Nog even ov er de eenden, gans, waterkoetjes en futen.  Kijk even wat ik daar vorig jaar over schreef. Kleine eendjes waren er wel, van twee eendenmoeders hier, maar al vrij snel zag ik die niet meer. De “gans alleen” was er ook weer, de koekkoek was er na twee dagen weer, maar zoals we tijdens het varen zagen, en niet zagen: de tijd voor kleintjes lijkt net pas begonnen te zijn. Weinig tot geen eenden- en waterkoetjes-kinderen. Wel  nestjes met actieve moeders en soms toch een paar kleintjes.  Vorig jaar schreef ik over een super klein fuutje, die zo uit het ei in het water gerold leek te zijn en amper het kopje boven water kon houden. Nu zagen wij tijdens het varen een paar keer een futenmoeder met een zeer kleintje, soms twee, op haar rug! Terwijl ma gewoon zwom, maar dus niet kon duiken! Dat was nieuw voor ons. Gisteren waren er twee vlak bij hun moeder kennelijk net het water in gekieperd – of hoe dat dan ook gaat – want eentje probeerde er nog op haar rug te klimmen, wat niet lukte. Maar deze jongen waren groter dan  dat kleintje van vorig jaar. Ik denk dus, dat die niet uit het ei, maar van de rug van de moeder, te vroeg, het water in was gerold.  Tja.
Nou, tot zover maar even het weerbericht en het verslag over mens en dier.  We hebben nog een week v oor de boeg en mogen hopen op iets meer vaarweer.
Engelien
----------------------------

Sneek/Offingawier, 3 juli 2012
Het is nu de dinsdagavond van onze derde week. Afgelopen zaterdag zijn Alex, Belinda en Dave (met boot) en Florence en Sandra op bezoek geweest. Ze waren er bijtijds en na drie uur rijden was er wel even tijd voor koffie, een vers croissantje en een tompoes. Daarna met z’n allen in twee boten een hele dag gevaren. Arthur had een mooie, heel gevarieerde route uitgezet, waarbij we onderweg op een terrasje in Heeg even gezeten en een kleinigheid gegeten hebben. Ergens tussen vijf en zes uur waren we weer bij de caravan in het haventje. Boten aangelegd, wat gedronken met z’n allen, van Dave’s laatste stage foto’s bekeken en zijn verhalen gehoord,  Alex’  boot achter zijn auto weer rijklaar gezet en toen met z’n allen bij het Zuid-Amerikaanse restaurant “El Pacho” in Dearsum  heerlijk gegeten.  Het was een prachtige dag met uitstekend weer.
Na zo’n hele vaardag houden wij meestal een dag met een langzaam-aan-actie. In de zon gelegen en gelezen bij de caravan, maar ook nog weer naar Grou geweest (met de auto). Want wij hadden bij het Aquaverum (een grote botenzaak) behoorlijk afgeprijsde Bimini-tops gezien (een Bimini-top in de botenwereld is een klein zonnescherm op een buizensysteem op je boot), inmiddels maten van de boot goed opgenomen,  en zo goed mogelijk de voor- en nadelen met elkaar besproken. En zondag aldaar nog e.e.a. nagevraagd en opnieuw bekeken, én besloten tot de koop! Er hoorde nog een hoes bij, maar die had de verkoper pas dinsdag. Geen probleem voor ons: we komen dinsdag terug.  ’s Avonds bij de caravan kopje soep met verse stokbroodjes en kruidenboter – uit zo’n delicatessenwinkeltje in Grou – gegeten. Maandag ook eerst nog in het zonnetje ontbeten en geluierd, en daarna de weg hier bij het kampeerterrein tot het eind gelopen: daar houdt het op en varen de boten voorbij in het Prinses Margrietkanaal. We zijn eens met het pontje overgestoken naar het z.g. Starterseiland, het middelpunt in de Sneekweek. Daar even koffie gedronken en een tijd  in het zonnetje gezeten, en toen weer met het pontje terug. Was leuk. ’s Middags nog Sneek in geweest voor wat boodschapjes; we kwamen langs een slager waar buiten buitengewoon geweldige kippenboutjes in een grill lagen: onthouden voor je-weet-maar-nooit. Langs de bioscoop gelopen en daar bleek nog op maandagavond om acht uur, Ice Age 4 te draaien. Snelle tijdsberekening: even naar de caravan, een klein hapje eten bij het restaurant hier op het kampeerterrein, en daarna naar de film: 3-D.  Daar hadden we geen spijt van. Even over tienen waren we weer buiten; het was nog licht, beetje warm en gezellig op straat, dus…. drankje op een terrasje in het centrum. Ons vakantiegevoel is eigenlijk pas goed afgelopen zondag begonnen.
Vandaag, dinsdag dus, weer naar Grou naar het Aquaverum,  de Bimini-top met toebehoren opgehaald. Hij stond al klaar. En Arthur zou Arthur niet zijn als hij al niet stiekum bedacht had, hoe hij tóch nog deze vakantie die Bimini-top op zijn boot gemonteerd kon krijgen. En hij staat er op! En ligt inmiddels keurig plat achterover in zijn boot, zodat het dekzeil er weer netjes overheen kon. Misschien dat we hem morgen in kunnen wijden. Morgen komen Frank en Charissa op bezoek, en met goed weer (en dat is de verwachting) zullen we nog wel een uurtje gaan varen.
Donderdag en vrijdag kunnen we weer veel regen verwachten. Dat komt slecht uit, want donderdag moet de voortent eraf, liefst droog. Misschien dat dat ’s morgens nog lukt. Ook moet de boot uit het water en alvast op de trailer achter Arthur’s auto rijklaar gezet worden.  En vrijdag, eind van de morgen, moet de caravan ingeklapt zijn. Het zal allemaal wel weer lukken, want het is tot nu toe altijd gelukt.  Maar nog een keer een vakantieberichtje zit er na dit, denk ik, niet meer in. Misschien achteraf nog eens hoe het nu met die regen gegaan is. Je leest het wel weer. We hebben nog wat foto’s van deze vakantie en Arthur probeert deze weer zo spoedig mogelijk in het fotoalbum van onze website te zetten, en hier en daar eentje tussen de tekst.
We hopen weer dat je deze verhaaltjes leuk vond om te lezen, bedankt voor je interesse, groetjes en tot ziens!
Engelien
----------------------------

Donderdagmiddag 5 juli 2012, kwart voor vier.
Laatste weerbericht uit Sneek!
Zoals je misschien al gelezen of gehoord hebt: wij zitten nu midden in een fikse regen- en onweersbui: net voor het ergste kwam in de caravan en de boot afgedekt. Nog naar Grou gevaren met de nieuwe bimini-top tegen de zon omhoog, aldaar geluncht  aan het bekende terras aan het water, vervolgens zonnekapje omlaag en alvast het buiskapje tegen de regen omlaag. En zo de terugweg gestart onder een erg dreigende lucht en voorspelde (onweers)buien.  Halverwege was er af en toe gerommel en een bliksemflits (nog ver weg) en de eerste regendruppels zijn nog door het buiskapje opgevangen, en daarna voeren we “ons” haventje binnen. De regen werd heviger en Arthur natter terwijl hij de boot afdekte.  Nu dus droog in de caravan, met bijna alles wat we nodig hebben binnen. Want: vanmorgen scheen de zon al gauw, werd het nog sneller warm, en – heel prettig - : de voortent hebben we er droog af kunnen halen. Die ligt, samen met het grondzeil en de kussen van de makkelijke stoelen, in mijn  (Engelien’s) auto, die vlak naast de caravan geparkeerd staat.
Tja, en nu. Volgens de buitenradar (internet) staan ons nog de nodige buiten te wachten. Tot nu toe – inmiddels bijna kwart over vier – klopt dat! Maar: de boot moet nog uit het water op de trailer (bedoeling is vandaag/vanavond), er moet vanavond nog “uit” gegeten worden (er is hier niet veel meer dan een halve komkommer en water; zelfs het steelpannetje om de laatste eieren te koken is al ingepakt) en morgenochtend de caravan dus verder uitgeruimd en opgeklapt worden.
Inmiddels regent het zo hard dat je zou denken, dat het dak van de caravan het niet zal houden! Maar ja, zulke buien heb ik een enkele keer wel eens meer gehad, maar meestal ’s nachts, en dan keek ik wel eens om de hoek of alles in de voortent nog o.k. was. En dat was dan ook wel zo. Maar van overdag kan ik me niet herinneren, dan we/ik zo’n hevige stortregen met onweer heb(ben) gehad. Enfin, de caravan spoelt nu aan de buitenkant wel lekker schoon.
Hoe het allemaal afloopt horen jullie thuis wel weer!
Groetjes,
Engelien

Inlog