Ivo Opstelten
Politiek

The day after

Vrijdag, 6 augustus 2010

Alsof je verloren hebt en naar een duistere samenleving geleid wordt.  

Zo voelt het, na de benoeming van Opstelten als formateur voor een nieuw te vormen, rechts minderheidskabinet, met gedoogsteun van een sterk anti-islamitische partij. En de fractievoorzitter van die partij mag in de komende onderhandelingen overal over meepraten, en zal ook zijn invloed hebben op de aan te stellen ministers en staatssecretarissen.

Laten de linkse partijen zich vooral goede “verliezers” betonen. Het winnen of verliezen van een strijd om de macht is uiteindelijk immers niet waar het om gaat. Nederland is blijkbaar nog niet rijp voor een “Obama”.

Een machtsblok van drie mannen, die een ijzeren, onbuigzame wil hebben om die macht in handen te krijgen. Het zal de komende jaren niet goed gaan in Nederland, behalve bij de zeer rijken. Kopstokken in Nederland, andere kopstukken, zullen met cijfers moeten komen van het doorrekenen van de consequenties van 18 miljard bezuinigen in vier jaar. En dat zo’n bezuinigingsdrift trouwens onzin is, is ook al vaker aangetoond en beschreven. Dat zal herhaald en herhaald moeten worden. Weer andere kopstukken zullen in verhalen en rapporten moeten laten horen wat de consequenties zijn voor individuen en groepen mensen.

Protesten, demonstraties en stakingen zullen weer regelmatig gehanteerde wapens worden.

In de afgelopen tijd is het vooral gegaan om de vorm en om procedures. Nu zal het om de inhoud gaan, en dan moet er geregeerd en gedoogd gaan worden.

Zal de soep van dit toekomstige kabinet niet zo heet gegeten en gedoogd worden als hij opgediend wordt? Zullen kabinet en gedoger hun soep regelmatig wat moeten laten afkoelen om niet een samenleving met verbrande monden te krijgen?  Je zou kunnen zeggen: dan komt er ook geen tegenspraak, maar dat is maar voor dat moment. Als de monden genezen zijn zullen de tegenwerpingen des te krachtiger zijn.

Engelien