Ameland
Politiek

Boete of baken?

22 augustus 2012

Met als titel “Kabinets- en financiële crisis” schreef ik op 25 april van dit jaar een blog in deze prikbordpraat-rubriek  over de grote bedenkelijkheid van maximaal 3% overschrijding van het begrotingstekort van de euro-landen en de idiotie van een forse boete als je dat niet in 2013 haalt.  Ik schreef er ook bij waarom dat idioot is: het heeft te maken met die kale kip waar je geen veren van kunt plukken en ook met dat paard dat je dan achter de euro-wagens gaat spannen. Bovendien stelde ik, dat je die 3% als een baken moet zien. Een baken dient om op af te kunnen koersen, maar is er ook voor om te kunnen verzetten als dat nodig is.

Laat nou toch Emile als lijsttrekker van de SP vriend en vijand verrassen met zijn uitspraak over dit fenomeen met de woorden:  “Over my dead body”, zo las ik in mijn krant van 17 augustus jl. Iedereen leek wakker te worden. Emile’s partij is een grote aan het worden, dus er moet met Emile rekening gehouden gaan worden; tegen hem zou pleiten, dat zijn uitspraak niet geschikt is voor Haagse kringen.

Ach, “over my dead body” klinkt altijd nog iets eufemistischer dan “over mijn lijk”.  Jawel, o.k., dat is een beetje struisvogelpolitiek. Maar letterlijk  had hij het alleen over zichzelf. Hij sloot niemand buiten, niemand hoefde het land uit, geen enkele groep  mensen werd voor rotte vis of zoiets uitgemaakt, niemand werd afgeschoten, en we hebben een tijd een politicus gedoogd/moeten gedogen, die dat allemaal wel deed.  Dus waar hebben we het over.

Een bezwaar van zo’n uitspraak is meer dat de politicus die hem doet, vrijwel zeker water in de wijn zal moeten doen als hij/zij op het pluche komt te zitten.  Oppositie voeren is nog altijd makkelijker dan regeren.

Wil je kiezen voor het baken of voor een boete, Emile, en: héb je wel iets te kiezen.  Lang geleden leerde ik eens van iemand, dat mensen  zo verstrikt raken in gedragsregels die zijzelf gemaakt, dichtgetimmerd en in wetten en maatregelen vastgelegd hebben, zodat ze zelf niet meer onder zo’n regel uit kunnen komen, zelfs al zouden ze dat willen. Dat is ook een raar verschijnsel hoor.

Uit de resultaten van stemtesten op internet komt mijn linkse voorkeur naar voren. Daar zitten dan, volgens die testen, de PvdA (waar ik vrijwel zeker weer op zal stemmen), de Partij voor de Dieren, de SP en Groen Links.

We gaan het afwachten, 12 september a.s., wie en wat er uitkomen, en wat er daarna zal gebeuren. 

Engelien