Iris

Het eerste plasje!

12 november 2010

Nou ja, niet echt het eerste plasje natuurlijk, maar wel het eerste plasje op de w.c.! En dat is dus, bij deze, gedateerd!

Opvangen en in een jampotje in de vriezer bewaren voor later? Ach, dat gaat wat te ver; het zo toch wat onhygiënisch zijn, en: het is al weggespoeld door de w.c. Want dat is immers de bedoeling.

Iris vertelde het me zojuist, geholpen door pappa Mark, door de telefoon! Natuurlijk hebben we haar uitbundig geprezen. Voor elk plasje dat ze op de wc heeft gedaan (op een speciaal kinderbrilletje natuurlijk) mag ze een plas-sticker plakken op een speciale kaart. Iris is op ’t ogenblik erg bezig met allerhande stickers en plakplaatjes overal op te plakken, op papier wat we voor haar neerleggen, op haar hand en op haar trui.

Ja, en als die plasjes en ook straks de ontlasting allemaal op de wc gaat, dat ze dat steeds op tijd leert voelen en zelf er naar toe gaat, ja, dat gaat veel luiers en werk schelen voor paps en mams, en voor Iris zelf natuurlijk. Ze had er de laatste tijd ook een hekel aan als er een luier verschoond moest worden. ’s Nachts leren ophouden of op tijd wakker worden wordt de volgende fase.

Hoe oud ze nu is? Afgelopen 23 Augustus 2 jaar geworden.  En stevig stappen, en praten hoor! Praten is nog niet altijd verstaanbaar, maar heel vaak, eigenlijk het meeste, wel.

Het laatste Iris-verhaaltje is uit januari dit jaar; toen liep ze net los. Haar ontwikkeling is goed en snel gegaan. Er mankeert niks aan die kleine hersentjes en het begrijpen van dingen.

B.v.: ze heeft drie stellen oma’s en opa’s, maar al van de zomer wist ze precies welke opa (met voornaam) bij welke oma (met voornaam) hoorde.

Er gebeurt veel in zo’n jaar. In het voorjaar is ze ziek geweest, toch een ernstige buikgriep, waardoor ze uiteindelijk een nachtje in het ziekenhuis moest overblijven (Ank bleef bij haar), met een piepkleine sonde door dat piepkleine neusje. Was niet leuk om dat in te moeten brengen. Gelukkig was Ank steeds bij haar, en Mark zoveel mogelijk. Ze kreeg vocht toegediend en iets tegen misselijkheid. En het heeft wel perfect geholpen: de volgende morgen vroeg bleek ze zelf dat slangetje al uit haar neusje getrokken te hebben en zat ze vrolijk in het bedje te spelen! Haar verjaardag was een groot feest met veel mamma’s en pappa’s met kindjes van ongeveer haar leeftijd, en natuurlijk met veel cadeautjes. Ook de diverse opa’s en oma’s waren van de partij. En aan het eind van de zomer een weekje in Zeeuws Vlaanderen, met nog weer een ander opa/oma-koppel, en o.a. om Marks verjaardag te vieren. We zijn er een dagje heen geweest.Het was net warm genoeg om aan zee in badkleding te zitten. En Iris natuurlijk schelpjes zoeken, in het water met de voetjes plonzen, en in het zand scheppen. Leuk hoor!

De komende twee weken ga ik weer een vrijdagje oppassen. Ook leuk! En ik heb (had dat al gekocht!) een velletje met glitter-stickers – zal ik maar zeggen.