Grottekening_Spanje
Diversen

Grottekeningen

23 februari 2018

Zoals wij nu naar de recent ontdekte grottekeningen in Spanje kijken, zo, denk ik, dat bewoners van een andere planeet ver buiten ons zonnestelsel, zullen kijken naar de tekeningen van Pionier 10,11 en luisteren naar geluiden van de grammofoonplaat van Voyager 12, als zij deze ontdekken op een brokstuk tussen de andere van de daar terecht gekomen ruimtesondes.  En zich afvragen: van hoe lang geleden zijn deze spullen en afbeeldingen, wat moeten deze tekeningen en geluiden voorstellen.  En zij hebben nóg een vraag die wij mbt de grottekeningen niet hebben: waar komt het vandaan.

In elk geval: als we er achter willen komen wat die afbeeldingen moeten betekenen en waarom ze gemaakt zijn, zullen we behoorlijk buiten onze bekende en logische  denkkaders en levensomstandigheden moeten gaan. Hoe overleven we, wat kunnen we daarvoor in onze mond stoppen, word ik er ziek van of niet.

“Ver binnen in de grotten getekend”  getuigt van ervaringen met barre klimatologische en vernietigende weersomstandigheden. Als je hen die na jou komen iets wilt laten weten dan heb je ver binnen in zo’n grot de meeste kans, dat het bewaard blijft.

Kennisoverdracht, zo zie ik het doel van deze tekeningen.

Maar Gods Geest, die onbegrijpelijk en onbegrijpelijk groot is, zweefde waarschijnlijk al veel eerder  over de wateren  dan de oudste tekenen van leven die door onze wetenschap gevonden, onderzocht  en geduid zijn.  En Hij zweeft ook verder door de Kosmos, die immers ook onbegrijpelijk groot is.

Hij zal begrepen hebben dat Hij op onze planeet niet direct moest beginnen met complete ingewikkelde mensen met wereldwijde computerverbindingen en kernbommen. Stap voor stap, beginnen met plantjes en dieren, en met Neanderthalers die methoden gaan bedenken om te overleven en om kennis daarvan voor een volgende generatie achter te laten en hoe die over te brengen. Zo wenden we er aan.

Handen wereldwijd  ineen voor het klimaat, voor de archeologie, voor oceanografie, voor de ruimtevaart en voor het verstandig omgaan met de aan jou gegeven macht en beheer van ons ruilmiddel geld. Ook op kleine schaal. Er zal geen tijd en verspilling van mensenlevens en geld meer zijn.

Engelien Mensenkamp