Radio Kootwijk.
 
We gingen na weer eens een hectische periode in de laatste maanden van het vorig jaar, de eerste week van februari (2016) nog even een midweekje weg. Even weer samen leuke dingen doen en niets moeten. Van de maandag tot en met de vrijdag dus. Laat er nou precies op de zondag ervoor een excursie bij Radio Kootwijk plaatsvinden,  waar Arthur al jaren graag eens naar toe wilde. Het was mogelijk een nachtje bij te boeken omdat het die week niet zo druk was op het park “Konijnenheuvel” (haha, Rabbit Hill dus).  En dat park lag vlak bij Kootwijk.
 
Zondagmorgen weg, sleutel bij de receptie halen, bagage even in het huisje neerzetten, en gelijk door naar Radio Kootwijk, waar wij onze deelname ook al eerder gemeld hadden.
 

Radio Kootwijk
 
 We hebben geen spijt gehad van deze excursie. Via internet ons tevoren  al wel iets op de hoogte gesteld, maar het was buitengewoon interessant en bijzonder, daar buiten en binnen te lopen en de gids alles te horen vertellen over de geschiedenis van Radio Kootwijk, een geschiedenis die begon met de bouw in 1918 op een stuk grond aangekocht door Staatsbosbeheer.  Complimenten aan deze gids, een van de vrijwilligers bij Staatsbosbeheer, die tot in details allerlei dingen over Radio Kootwijk boeiend wist te vertellen. Over de bouw, over het gebouw zelf, over de functie van de toen ook gebouwde watertoren in relatie tot Radio Kootwijk, over faciliteiten die voor het daar toen werkzame personeel aangelegd/gebouwd moesten worden, over de bouw van zendmasten, over de mogelijkheid voor Nederlanders om telefonisch contact te krijgen (in die tijd) met familie in Nederlands-Indië, over de wijze waarop die verbinding tot stand gebracht werd (van te voren je wens voor zo’n telefoongesprek opgeven en op de afgesproken dag op tijd in Den Haag zijn! ), over de Duitse bezetting van dit zendstation tijdens de Tweede Wereldoorlog, over de afbraak door de bezetters van alle zendapparatuur aan het eind van de oorlog, over de pogingen om zelfs het gebouw zelf te vernietigen (wat met geen mogelijkheid lukte), over hoe het daarna allemaal ging.
 
 Wij zijn radiomensen, Arthur en ik, en dus geïnteresseerd in uitzenden, in apparatuur, enzovoort. Maar alle apparatuur is weg, het geweldig imposante gebouw is leeg, maar we hebben er  in rond gewandeld. Voor zo’n betonnen kolos is dat indertijd onder een bijzondere architectuur gebouwd; daar is over nagedacht.  Denk vooral niet aan een saaie betonnen fabriekskolos.
 
 Oude zender Radio Kootwijk
 
Misschien dat hier een foto bij geplaatst zal zijn; een uitgebreider verhaal  hierover te schrijven en op onze site te plaatsen heeft geen zin, want we verwijzen je graag en vooral naar het internet, waar onder Radio Kootwijk, behalve heel veel informatie, ook een pagina vol met foto’s staat die een heel goede indruk geeft. En als je kunt: ga daar heen met zo’n excursie, of ga er met je familie of bedrijf een feestje geven! Er moet natuurlijk een beetje geld in het laadje nij Staatsbosbeheer komen om het gebouw en alles er omheen toch te kunnen houden en onderhouden.
 
 Nog even iets over onze vakantieweekje?  Het was koud en veel nattigheid, maar toch ook af en toe zon, een mooie wandeling in en om Staverden gemaakt, andere kleine dorpjes in de omgeving bezocht, en even in een gewoon winkelcentrum in Apeldoorn geweest.  Het park was natuurlijk kaal,  herfstig en een beetje winters.  Maar we hebben toch nog twee eekhoorns gezien.  Gezellig restaurant , goed eten en vriendelijk personeel. En ’s avonds in het huisje lekker open haard aan, met benen languit voor de tv en een kaartspelletje aan tafel. We wilden nog niet naar huis aan het eind van de week. Maar ja, de plicht roept en het geld was op!
 
 Lekkere vissoep in Elburg!

 Engelien

Februari 2016