Donderdag 9 december 2010

Eén of twee dagen na het nieuws van de NASA over een nieuwe levensvorm – de bacterie die met arsenicum (of arseen?) in plaats van fosfor kon leven – verscheen er een groot artikel in de krant van een Nederlandse ter zake kundige hoogleraar, die op een geloofwaardige manier onderbouwde waarom dat onjuist zou zijn. Het had te maken met een veronderstelling, dat er in het lab van de NASA misschien iets niet goed gegaan was met de scheiding van stoffen – als ik het zo, samenvattend, goed zeg.Toch ging Govert Schilling in zijn “twursus” in de krant van weer enkele dagen dáárna, uitsluitend verder in op het bericht van de NASA. Lag de tekst voor deze “twursus” al bij de krant en kon dat niet meer terug gedraaid worden? Of had hij het artikel nog niet gelezen? En ze zijn bij de NASA

2 december 2010 

Groot nieuws vandaag door de NASA wereldkundig gemaakt. Twee dingen; komt er één op de eerste plaats of délen deze twee nieuwtjes de eerste plaats? Wetenschappelijk bewezen allebei.

Astronomen hebben gezien dat er veel meer sterren in het universum zijn dan tot nu toe werd gedacht: ongeveer drie keer zoveel. Dat betekent dat er 300 triljard sterren in het heelal zijn en dat is een getal van 300 met 21 nullen er achter. Rond al deze nieuwe sterren cirkelen mogelijk biljoenen planeten zoals de aarde, die lang genoeg bestaan om complexe levensvormen te ontwikkelen. Die kunnen lijken op de mens, maar voor hetzelfde geld zijn ze totaal anders. Aldus het bericht van de NASA, voor RTL waarschijnlijk vertaald door Govert Schilling. Hij vertelde het ook in het nieuws van vanavond half acht.
Ik kom daar zo op terug. Eerst het andere nieuws.